Inflatie omlaag naar 2,1 procent

  • Laagste inflatie in ruim een jaar
  • Daling vooral door benzine
  • Inflatie eurozone daalt ook

De inflatie is in mei gedaald naar 2,1 procent. Dit is de laagste inflatie in meer dan een jaar tijd. In april waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie is vooral gedaald door lagere prijzen voor benzine. In mei kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,75 euro. In april was de literprijs nog 1,81 euro. De prijsontwikkeling van diverse andere producten, zoals schoonheidsartikelen en kleding, had ook een licht verlagend effect.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 2,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in april. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone met 0,2 procentpunt naar 2,4 procent. Voor de vijfde maand op rij ligt de inflatie in Nederland boven de inflatie in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads