Toename voorraden industrie iets kleiner

De ondernemers in de industrie hielden in maart 5 procent meer voorraad gereed product aan dan in maart 2011. In februari bedroeg de toename 6 procent. De voorraden zijn al ruim een jaar groter dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in maart uit op 106,3. Dit was iets lager dan in februari (106,8).

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden in mei wat verslechterd

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

Het oordeel over de voorraden is in mei wat verslechterd. Het saldo kwam uit op -4. In de voorgaande drie maanden was dit -3. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vindt is al meer dan een jaar groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. Het verschil is sinds de zomer van 2011 geleidelijk kleiner geworden en was de laatste maanden vrij stabiel. Ook de toename van de voorraden is na de zomer van 2011 geleidelijk minder groot geworden .

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.