Huishoudens besteden opnieuw minder

Huishoudens besteedden in maart 2,1 procent minder aan goederen en diensten dan in maart 2011. De consumptieve bestedingen zijn al sinds de zomer van 2011 onafgebroken lager dan een jaar eerder. De afname in maart is groter dan die in voorgaande maanden. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Maart was dit jaar relatief zacht, waardoor huishoudens veel minder gas verbruikten dan in maart 2011. Aan voedings-en genotmiddelen werd 2,9 procent minder besteed. De bestedingen aan duurzame goederen waren 2,4 procent lager. Dit kwam vooral doordat auto’s en woninginrichting minder gewild waren. Consumenten besteedden wel meer aan kleding en schoenen. De bestedingen aan diensten lagen vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Drie van de tien Nederlanders gaven in mei 2012 aan bij een daling van hun netto-inkomen te bezuinigen op uitgaven aan vakantie, recreatie en cultuur. Auto en vervoer, kleding en schoenen en voeding, drank en tabak werden elk door een op de tien Nederlanders genoemd als bezuinigingspost. Dit blijkt uit onderzoek naar het consumentenvertrouwen.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze verslechterden in mei.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.