Omzet industrie iets hoger

De industrie behaalde in maart bijna 1 procent meer omzet dan een jaar eerder. De toename was daarmee iets kleiner dan in februari, toen de omzetgroei nog iets meer dan 1 procent bedroeg.

De samenstelling van de werk- en feestdagen was in maart 2012 minder gunstig dan in maart 2011. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ruim 2 procent. Anderzijds viel carnaval in 2011 in maart en in 2012 in februari. Wellicht heeft dit de omzetgroei in februari geremd en in maart een impuls gegeven. De producten van de industrie waren in maart bijna 4 procent duurder dan een jaar eerder.

De omzetgroei werd in maart op de buitenlandse markt gerealiseerd; daar was de omzet 1,6 procent hoger dan in maart 2011. Op de binnenlandse markt was de omzet vrijwel even hoog als een jaar eerder.

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de omzet flink toe (met bijna 9 procent). Dit kwam grotendeels door hogere prijzen. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie was de omzet daarentegen veel lager dan een jaar eerder.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.