Industrie produceert iets meer

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 2012 bijna 1 procent hoger dan in maart 2011. In februari kromp de productie nog met bijna 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Carnaval viel in 2011 in maart en in 2012 in februari. Wellicht heeft dit de productiegroei in februari geremd en in maart een impuls gegeven.

De productiegroei was in maart het grootst in de chemische industrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. In de transportmiddelenindustrie en de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie daarentegen kromp de productie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode februari–maart 2012 ruim 1 procent kleiner dan die in december 2011–januari 2012.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.