Krimp consumptie houdt aan

Huishoudens hebben in februari 1,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De krimp was ongeveer even groot als in de voorgaande maanden. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen, de extra schrikkeldag in 2012 en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Door het winterse weer was het gasverbruik in februari 2012 veel hoger dan in de relatief warme februarimaand van 2011. Bij een gelijk gasverbruik was de krimp van de totale consumptie op bijna 3 procent uitgekomen.

Ondanks het veel hogere gasverbruik, was de consumptie van goederen in februari bijna 3 procent lager dan een jaar eerder. Aan duurzame goederen is 9 procent minder besteed. Consumenten gaven onder andere veel minder uit aan auto’s. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was bijna 2 procent lager. De bestedingen aan diensten lagen een fractie onder het niveau van een jaar eerder.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze verbeterden wat in april.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.