Inflatie onveranderd op 2,5 procent

  • Kleding verhoogt inflatie
  • Voedingsmiddelen verlagen inflatie
  • Inflatie eurozone licht gedaald

De inflatie is in maart 2012 voor de derde maand op rij uitgekomen op 2,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie is al negen maanden lang vrijwel stabiel.

De prijsontwikkeling van kleding had in maart een verhogend effect op de inflatie. In maart lagen de prijzen van kleding gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. In februari was prijsstijging van kleding op jaarbasis 0,5 procent.

De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verlagend effect op de inflatie. Gemiddeld waren voedingsmiddelen 1,8 procent duurder dan in maart vorig jaar, maar de stijging op jaarbasis was vorige maand nog 2,4 procent.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in Nederland was net als in januari en februari 2,9 procent. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone in maart met 0,1 procentpunt naar 2,6 procent. De inflatie in Nederland blijft daarmee boven de inflatie in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.