Iets meer banen

In het vierde kwartaal van 2011 waren er 34 duizend banen van werknemers meer dan in dezelfde periode van 2010. Dit is een toename van 0,4 procent. Deze toename werd vooral gerealiseerd in de handel, de transportsector, de horeca, de zorg en de zakelijke dienstverlening. Daarentegen gingen in het openbaar bestuur veel banen verloren.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend waren er 19 duizend banen meer dan in het derde kwartaal.

Nederland telde in totaal ruim 7,9 miljoen banen van werknemers. Dit zijn zowel voltijd- als deeltijdbanen. Het aantal arbeidsjaren (het aantal banen omgerekend naar voltijdbanen) kwam uit op 5,9 miljoen. Dit is 0,2 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2010.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het vierde kwartaal 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de loonstijging veel lager dan de inflatie.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.