Omzet detailhandel groeit met 0,8 procent

  • Ook in januari 2012 hogere prijzen en kleiner volume
  • Omzet non-foodwinkels ruim 1 procent lager

In januari 2012 heeft de detailhandel 0,8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De prijzen waren 2,6 procent hoger, het volume kromp met 1,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Januari kende in 2012 een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in 2011. Na correctie hiervoor resteerde in januari 2012 voor de detailhandel een omzetdaling van bijna 1 procent en een volumekrimp van ruim 3 procent.

De omzet van foodwinkels groeide bijna 3 procent. Dat is bijna volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume nam minimaal toe. De supermarkten behaalden ruim 3 procent meer omzet, de speciaalzaken leverden omzet in.

De omzet van non-foodwinkels was ruim 1 procent lager. In deze branche waren de prijzen hoger en kromp het volume. Winkels in huishoudelijke artikelen noteerden een forse omzetstijging. De omzet van drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in bovenkleding nam minder sterk toe. Winkels in woninginrichtingartikelen en in consumentenelektronica boekten echter een lagere omzet dan een jaar eerder.

De postorderbedrijven en internetwinkels behaalden een omzettoename van 7 procent. Deze bedrijven verkopen voornamelijk via internet en/of postorder goederen aan consumenten. Ondanks een krimp van het volume behaalden de tankstations 3 procent meer omzet dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads