Producten industrie 5,5 procent duurder

De afzetprijzen van de industrie waren in januari 5,5 procent hoger dan in januari 2011. In december waren de producten van de industrie 6,0 procent duurder dan een jaar eerder. De laatste maanden is de toename geleidelijk wat minder groot geworden.

In vrijwel alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten dan een jaar eerder. In veel branches was de toename echter kleiner dan in december. In de aardolieverwerkende industrie was dit niet het geval. Daar bedroeg de prijsstijging 21 procent, tegen 17 procent een maand eerder. Een vat North Sea Brent olie was in januari 19 procent duurder dan een jaar eerder en kostte gemiddeld 86 euro. Zo hoog is de prijs voor deze olie decennia niet geweest.

Ten opzichte van december 2011 stegen de afzetprijzen van de industrie in januari met 1,7 procent. Dit is de sterkste stijging in bijna een jaar. De prijsontwikkeling van ruwe aardolie speelde hier een belangrijke rol. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 2,0 procent, die op de binnenlandse markt met 1,4 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.