Conjunctuurbeeld iets verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind februari iets slechter dan eind januari. Dit komt vooral door de krimp van de economie. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van laagconjunctuur. Veertien van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De economie kromp in het vierde kwartaal van 2011. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 0,7 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal was er nog een groei van 1,1 procent. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het vierde kwartaal eveneens met 0,7 procent. Het was de tweede kwartaal-op-kwartaalkrimp op rij.

Consumenten waren in februari iets minder somber. De stemming onder de ondernemers in de industrie veranderde nauwelijks.

De kapitaalmarktrente daalde in januari en kwam uit op 2,2 procent, het laagste niveau van de afgelopen decennia. De inflatie nam met 0,1 procentpunt toe en kwam uit op 2,5 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 5,5 procent hoger dan in januari 2011.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid nam in januari met 18 duizend toe. Het aantal vacatures daalde in het vierde kwartaal verder. Het aantal banen nam daarentegen iets toe. Er werden ook meer uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het derde kwartaal.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.