Groei voorraden industrie kleiner

De ondernemers in de industrie hielden in december bijna 7 procent meer voorraad gereed product aan dan in december 2010. De groei was daarmee beduidend kleiner dan in november, toen de toename 11 procent bedroeg. De voorraden zijn een jaar lang onafgebroken groter dan een jaar eerder, maar de toename is de laatste maanden kleiner geworden. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in december uit op 102,9 tegen 109,5 in november.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden in februari wat verbeterd

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

Het oordeel over de voorraden is in februari iets verbeterd. Het saldo kwam in februari uit op -3, tegen -4 in januari. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vindt is al bijna een jaar lang groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt. Wel is het verschil sinds de zomer geleidelijk kleiner geworden. Dit wat minder negatieve oordeel loopt in de pas met de afnemende groei van de voorraden.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.