Aantal vacatures verder gedaald

Eind december 2011 stonden er 123 duizend vacatures open. Dit zijn er 10 duizend minder dan eind september. Het aantal vacatures daalde voor het tweede kwartaal op rij. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

In het particuliere bedrijfsleven stonden 9 duizend vacatures minder open dan een kwartaal eerder. Met 6 duizend was de afname het grootst in de commerciële dienstverlening. Dit blijft wel de branche met de meeste openstaande vacatures (73 duizend). In de industrie en de bouwnijverheid waren dit er respectievelijk 12 duizend en 5 duizend. Het aantal vacatures bij de overheid kwam uit op 7 duizend. Dit is iets minder dan in het derde kwartaal.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Deze kwam in het vierde kwartaal uit op 15, tegen 16 in het derde kwartaal.

De dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen. Er ontstonden in het vierde kwartaal 167 vacatures. Dit zijn er 14 duizend minder dan een jaar eerder. Daarnaast werden er 181 duizend vacatures vervuld of geschrapt. Dit zijn er ongeveer evenveel als in het vierde kwartaal van 2010.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacature-indicator in januari verbeterd

De vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verdere verloop van de vacatures. Deze indicator is in januari 2012 verbeterd ten opzichte van december 2011. Er zijn wel nog steeds wat meer pessimisten onder de ondernemers dan optimisten. Het verschil tussen beide groepen is de laatste maanden kleiner geworden.

Vacature-indicator

Vacature-indicator

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.