Frankrijk op twee na grootste markt voor internationaal wegvervoer

Nederlandse wegtransporteurs vervoerden in 2010 bijna 6 miljoen ton goederen van ons land naar Frankrijk. Hiermee is Frankrijk, na Duitsland en België, de grootste markt voor het internationale wegvervoer. Van alle uit Nederland vervoerde goederen ging 80 procent naar België en Duitsland, 12 procent had als eindbestemming Frankrijk.

Internationaal wegvervoer naar land van lossing, 2010

Internationaal wegvervoer naar land van lossing, 2010

Meeste goederen naar Noord-Frankrijk

Het internationale wegvervoer vanuit Nederland gaat vooral over korte afstanden. Ruim de helft van al het over de weg vervoerd gewicht wordt geladen of gelost in die gebieden in België en Duitsland, die direct aan Nederland grenzen.

Ook van alle naar Frankrijk vervoerde goederen ging bijna de helft naar de noordelijke regio’s. De meeste goederen hadden als bestemming de regio’s Île de France, Nord-Pas de Calais en Picardie. Van elke 100 ton aan goederen werd 43 ton naar deze drie regio’s vervoerd. Daarnaast was de regio Rhône-Alpes, in het zuidoosten van Frankrijk, een belangrijke bestemming van goederen uit Nederland.

Aandeel Franse regio’s in totaal vervoerd gewicht van Nederland naar Frankrijk, 2010

Aandeel Franse regio’s in totaal vervoerd gewicht van Nederland naar Frankrijk, 2010

Vooral landbouw- en voedingsproducten

Ruim een derde van de in 2010 naar Frankrijk vervoerde goederen bestond uit landbouw- en voedingsproducten, en levende dieren. Deze producten gingen vooral naar de grote markten in Île de France. Chemische producten maakten 17 procent uit van de lading die Nederlandse vrachtwagens naar Frankrijk vervoerden. De industrieën in Rhône-Alpes, economisch de tweede regio van Frankrijk, waren een belangrijke bestemming hiervoor.

Aandeel goederensoort in totaal vervoerd gewicht van Nederland naar Frankrijk, 2010

Aandeel goederensoort in totaal vervoerd gewicht van Nederland naar Frankrijk, 2010

Meer goederen naar Frankrijk

Het wegvervoer naar Frankrijk is het afgelopen decennium toegenomen. Tussen 2000 en 2010 groeide het aantal vervoerde tonnen aan goederen vanuit Nederland met 5 procent.
Daarentegen is de goederenstroom in omgekeerde richting afgenomen. In 2010 werd 3,5 miljoen ton aan goederen van Frankrijk naar Nederland vervoerd, in 2000 was dit nog 3,7 miljoen ton.

Mathijs Jacobs en Paul Ras

Bronnen:

Downloads