Consument geeft minder uit

Huishoudens hebben in november 1,2 procent minder besteed dan in november 2010. De afname is iets minder groot dan in oktober toen de consumenten 1,7 procent minder uitgaven. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren in november 3,0 procent lager dan in november 2010. Vooral aan auto’s werd minder uitgegeven. Door het zachte weer was het gasverbruik een stuk lager. Ook aan woninginrichting en huishoudelijke artikelen werd, net als voorgaande maanden, beduidend minder besteed.

Aan voedings- en genotmiddelen werd 0,8 procent minder besteed. De bestedingen aan diensten waren 0,5 procent hoger dan een jaar eerder.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze zijn in januari niet verder verslechterd.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.