Lichte krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november ruim 1 procent kleiner dan in november 2010. In oktober groeide de productie nog met ruim 1 procent. De krimp in november is de eerste in twee jaar tijd.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde 6 procent minder dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie kromp de productie met 1 procent. Daarnaast waren er ook branches waar de productie nog groei toonde. De productie in de transportmiddelenindustrie nam toe met 5 procent. Wel is deze toename beduidend kleiner dan voorgaande maanden, toen telkens dubbele groeicijfers werd gerealiseerd. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie hoger (3 procent).

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode oktober - november 1,0 procent kleiner dan die in augustus - september.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.