Bijna 1 miljoen bedrijfsvestigingen in Nederland

Op 1 januari 2010 telde Nederland ruim 863 duizend bedrijven met samen 956 duizend vestigingen. Gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid hebben de meeste vestigingen per 10 vierkante km. In de toeristische gebieden is het aantal horecavestigingen per 10 duizend inwoners het hoogst.

Top 10 gemeenten met de meeste bedrijfsvestingen per 10 vierkante km

Top 10 gemeenten met de meeste bedrijfsvestingen per vierkante km

Veel vestigingen waar veel mensen wonen

De meeste vestigingen per vierkante km zijn daar waar ook de meeste mensen wonen, zoals de Randstad en de grote steden. In slechts 4 gemeenten zijn er meer dan 3 duizend vestigingen per 10 vierkante km. Dit zijn Den Haag, Amsterdam, Bussum en Haarlem.

Horecavestigingen per 10 duizend inwoners: waddeneilanden bovenaan

De 5 waddeneilanden staan bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste horecavestigingen per 10 duizend inwoners. Op deze eilanden zijn er tussen de 180 en 330 vestigingen per 10 duizend inwoners. In de top 10 volgen de toeristische gemeenten Veere, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul met 100 tot 128 horecavestigingen per 10 duizend inwoners. Hogere horecadichtheden komen vooral voor langs de kust en in het Zuid-Limburgse heuvelland.

Top 10 meeste horecavestigingen per 10 duizend inwoners

Top 10 meeste horecavestigingen per 10 duizend inwoners

Industrie geconcentreerd bij wegen en water

Buiten de Randstad is de meeste nijverheid te vinden in een strook die dwars over Zuid-Nederland loopt van Bergen op Zoom naar Nijmegen/Arnhem. Daarnaast zijn er concentraties rond Eindhoven en in de omgeving van Enschede. Verder ligt er in het zuiden  een strook langs de Maas met een een hogere industriedichtheid.

Vervoer- en opslagbedrijven ook bij het water

De grootste concentraties per 10 vierkante km van vestigingen van vervoers- en opslagbedrijven liggen langs het Noordzeekanaal, het Rijnmondgebied en langs grote rivieren zoals de Rijn en de Maas.

Hub Beunen

Bron: