Consument heel somber over eigen financiën in 2012

De stemming onder consumenten verslechterde in december verder. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op -37. Consumenten waren met name pessimistisch over hun financiële situatie in 2012.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten waren heel negatief over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. Hier verslechterde het saldo met 11 punten, naar -23. Nooit eerder waren de consumenten zo somber. De stemming over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde ook, maar minder scherp. Verder vonden consumenten de tijd duidelijk ongunstiger voor het doen van grote aankopen dan in november. De toch al lage koopbereidheid nam dan ook verder af met 7 punten en kwam uit op -20.

Het vertrouwen van consumenten in het economisch klimaat daalde iets. Dit kwam doordat het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden verslechterde. De stemming over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verbeterde opmerkelijk genoeg een fractie.

Het lage consumentenvertrouwen en de geringe koopbereidheid zijn ongunstig voor de consumptie door huishoudens. Nederlandse consumenten zijn zeer terughoudend met hun bestedingen. In Duitsland zijn de omstandigheden voor de consumptie veel gunstiger. Meer informatie hierover staat in het artikel: “Duitsers kopen meer, Nederlanders minder”.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.