Consument geeft minder uit

Huishoudens hebben in oktober 1,4 procent minder besteed dan in oktober 2010. De afname is iets minder groot dan in september toen ze 1,9 procent minder uitgaven. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren in oktober 3,4 procent lager dan die in oktober 2010. Aan duurzame goederen werd 4,7 procent minder uitgegeven. Uitgaven aan kleding en auto’s waren lager en ook aan woninginrichting en elektronica werd minder uitgegeven. Daarnaast was door het zachte weer het gasverbruik een stuk lager. Aan voedings- en genotmiddelen werd nagenoeg evenveel besteed. De bestedingen aan diensten waren 0,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze zijn in december iets verder verslechterd.

De omstandigheden voor de consumptie zijn in Duitsland veel gunstiger dan in Nederland. Dit is terug te zien in de consumptiecijfers. In Nederland kromp de consumptie door huishoudens in het derde kwartaal van 2011, in Duitsland groeide die juist. Meer hierover is terug te vinden in het artikel “Duitsers kopen meer, Nederlanders minder”.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.