Meer mensen op zoek naar werk

De werkloosheid is sinds de zomer van 2011 weer opgelopen. In het derde kwartaal waren 422 duizend personen werkloos. De toename komt vooral door mensen die voorheen geen (substantiële) baan hadden en daar ook niet naar op zoek waren.

Grotere instroom uit de niet-beroepsbevolking

Vergeleken met een jaar geleden zijn er vooral meer mensen op zoek gegaan naar werk. In het derde kwartaal van 2011 waren er 163 duizend werklozen die een kwartaal eerder nog deel uitmaakten van de niet-beroepsbevolking. Dat komt overeen met bijna 39 procent van de werklozen. Zij waren voorheen niet actief op zoek naar werk of niet op korte termijn beschikbaar. In hetzelfde kwartaal van 2010 ging het nog om 34 procent van alle werklozen.

Werklozen in derde kwartaal naar arbeidspositie in tweede kwartaal

Werklozen in derde kwartaal naar arbeidspositie in tweede kwartaal

Minder werklozen vinden werk

Behalve een grotere instroom in de werkloosheid was er in het derde kwartaal van dit jaar ook een kleinere uitstroom uit de werkloosheid. Minder werklozen dan een jaar geleden vonden een betaalde baan van ten minste 12 uur per week. In het derde kwartaal van 2011 waren dat er 96 duizend. Dat komt overeen met ruim 24 procent van de werklozen in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal van vorig jaar vonden nog 117 duizend werklozen een baan; bijna 27 procent van alle werklozen.

Werklozen in tweede kwartaal naar arbeidspositie in derde kwartaal

Werklozen in tweede kwartaal naar arbeidspositie in derde kwartaal

Anders dan vorig periode van oplopende werkloosheid

Net als in het derde kwartaal van 2011 nam ook in het eerste kwartaal van 2009 het aantal werklozen sterk toe. De werkloosheid steeg toen vooral doordat een groot aantal mensen hun baan verloor. De instroom in de werkloosheid van buiten de beroepsbevolking nam destijds juist licht af.

Hendrika Lautenbach en Maico Hoksbergen

Bronnen: