Lagere omzetgroei horeca

Nieuwe versie veschenen 24-11-11 om 15:00 uur (pb11-074-pb)

  • Cafés in de min
  • Groeivertraging in alle andere horecabranches

In het derde kwartaal van 2011 heeft de horeca 3,1 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In vergelijking met de eerste twee kwartalen van 2011 is de omzetgroei gehalveerd. De hogere omzet is vooral toe te schrijven aan hogere prijzen. De groei van het volume bleef beperkt tot 0,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Cafés boekten minder omzet dan een jaar eerder. Dit is de eerste omzetdaling na vier kwartalen van groei. Mede door het slechte weer in juli en augustus daalde de omzet met 0,7 procent. De prijzen waren 3,3 procent hoger, terwijl het volume 3,8 procent kromp.

In de horeca boekten cafetaria’s de grootste omzetgroei. De omzet was 6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei is voor de helft toe te schrijven aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume. Ook hotels en restaurants behaalden een omzetgroei, deze bedroeg gemiddeld 3,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.