Kinderen meestal onder begeleiding op pad

In 2010 ging in drie kwart van de gevallen een begeleider mee als kinderen tussen de 4 en 12 jaar ergens heen gaan. De wat oudere kinderen mogen korte afstanden meestal alleen afleggen. Op langere afstanden worden kinderen, ongeacht hun leeftijd, meestal begeleid. Als kinderen zonder begeleider op pad gaan dan is dat het vaakst naar school, vriendjes of een buitenschoolse activiteit.

Korte afstanden mogen kinderen alleen

Tot 500 meter mogen kinderen in meer dan de helft van de gevallen alleen op pad. Gaan ze verder weg, dan neemt dit aandeel snel af. Bij afstanden vanaf 2,5 km is dit nog maar 10 procent. Voor de kinderen van 4 of 5 jaar maakt afstand echter weinig uit: ook voor een halve kilometer gaat er bijna altijd een begeleider mee. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar mogen dan in drie kwart van die gevallen alleen.

Reizen van kinderen naar afstand en leeftijd, 2010

Begeleid reizen van kinderen naar afstand en leeftijd, 2010

Te voet en met de fiets

Als kinderen zonder begeleiding gaan, was dat in 2010 meestal naar school, spelen bij vriendjes of bijvoorbeeld naar een vereniging. Bijna een derde van deze verplaatsingen vindt zonder begeleiding plaats. Als kinderen om een andere reden op pad zijn, gaan ze maar in 14 procent van de gevallen alleen. Kinderen gaan dan bijvoorbeeld met hun vader of moeder mee om boodschappen te doen of ze moeten naar de huisarts, tandarts of kapper.

Als kinderen ergens naar toe gaan, doen ze dat zes van de tien keer lopend of met de fiets. Wanneer kinderen lopend naar vriendjes gaan om te spelen, doen ze dat vaker alleen dan wanneer ze te voet naar school gaan. Verplaatsingen zonder begeleiding vinden vooral overdag plaats. Na zeven uur ’s avonds mogen kinderen maar in 18 procent van de gevallen alleen erop uit, vóór vijf uur ’s middags is dit 28 procent.

Reizen van kinderen naar motief en vervoermiddel, 2010

Begeleid reizen van kinderen naar motief en vervoermiddel, 2010

Jacqueline van Beuningen en Ilona Bouhuijs

Bron:

Begeleide verplaatsingen van kinderen van 4 tot 12 jaar naar achtergrondkenmerken, 2010

Downloads