Nederland EU-koploper in gebruik veiligheidssoftware

Internetgebruikers in Nederland hebben meer last van spam en minder last van computervirussen dan internetters in andere EU-landen. Het gebruik van veiligheidssoftware is in geen enkel EU-land zo hoog als in Nederland. Vrijwel iedere Nederlandse internetgebruiker heeft veiligheidssoftware en update deze regelmatig.

Meer spam maar minder computervirussen dan in andere EU-landen

Ruim de helft van de internetgebruikers (56 procent) in de Europese Unie had in 2010 te maken met spam (ongewenste e-mails). Nederland steekt daar met 68 procent ongunstig tegen af.

Computervirussen zoals een computerworm of Trojaans paard daarentegen komen in Nederland minder voor dan in andere EU-landen. Bijna een op de drie internetgebruikers in de EU heeft in 2010 een computervirus gehad, tegen 23 procent in Nederland. Samen met Duitsland, Finland, Ierland en Oostenrijk behoort Nederland tot de vijf landen waar minder dan een kwart van de internetgebruikers is getroffen door computervirussen.

Negatieve ervaringen met computervirussen en spam, EU, 2010

Negatieve ervaringen met computervirussen en spam, EU, 2010

Bijna alle internetgebruikers beschikken over veiligheidssoftware

Het gebruik van veiligheidssoftware om de eigen computer en gegevens te beschermen is in Nederland zeer wijdverbreid. Maar liefst 96 procent van de internetgebruikers beschikt over veiligheidssoftware zoals een virusscanner, anti-spamprogramma of firewall. Van hen installeert 80 procent een nieuwe versie, telkens als deze beschikbaar komt. Nog eens 12 procent installeert af en toe bijgewerkte versies van het veiligheidspakket. Slechts een op de 20 internetgebruikers installeert nooit een bijgewerkte versie van de veiligheidssoftware.

Nederland loopt binnen EU voorop met veiligheidssoftware

Van alle landen in de Europese Unie is het aandeel internetgebruikers met veiligheidssoftware het grootst in Nederland. Het EU-gemiddelde bedraagt 84 procent. Behalve in Nederland beschikt alleen in Finland meer dan 90 procent van de internetgebruikers over een veiligheidspakket.

Gebruik van veiligheidssoftware, EU, 2010

Gebruik van veiligheidssoftware, EU, 2010

Math Akkermans

Bronnen: