Consument ziet toekomst somberder in

Het vertrouwen van de consument is in oktober nog wat verder afgenomen. Vooral de toekomst zien de consumenten somberder in. Niet eerder waren zij zo pessimistisch over hun eigen financiën in de komende 12 maanden. Het consumentenvertrouwen daalde 3 punten en kwam uit op -33.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Het vertrouwen van consumenten in het economisch klimaat was de afgelopen maanden al aanzienlijk verslechterd. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen daalde in oktober nog eens 5 punten naar -58. Vooral over de economie in de komende 12 maanden waren consumenten een stuk negatiever dan een maand eerder. Ook het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen 12 maanden verslechterde.

De koopbereidheid verminderde in oktober eveneens. De deelindicator daalde 3 punten en kwam uit op -17. Consumenten zijn ongekend pessimistisch over hun eigen financiële situatie in komend jaar. Deze indicator daalde met 8 punten naar -19, de laagste stand in 25 jaar. Ook waren de consumenten negatiever over hun eigen financiële situatie in het afgelopen jaar. Wel vonden ze de tijd iets minder ongunstig voor het doen van grote aankopen.

De consumenten zijn tevens pessimistisch over de arbeidsmarkt. In oktober verwachtte 65 procent dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal stijgen, terwijl maar 7 procent een daling verwachtte. Zo uitgesproken zijn de consumenten over de werkloosheidsverwachting in anderhalf jaar tijd niet geweest. De afgelopen maanden is de werkloosheid al flink opgelopen.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.