Meer omzet detailhandel door hogere prijzen

  • Omzet in augustus 2,5 procent hoger
  • Positieve invloed samenstelling koopdagen

In augustus 2011 heeft de detailhandel 2,5 procent meer omzet behaald dan in dezelfde maand een jaar eerder. De toename was volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume was iets kleiner dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen was in augustus gunstig in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Na correctie voor dit effect lag de omzet op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het volume kromp met bijna 3 procent.
Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 4,5 procent meer omzet. De volumegroei kwam uit op ruim 2 procent. Ook de prijzen waren 2 procent hoger. De omzetstijging kwam volledig voor rekening van de supermarkten. Speciaalzaken realiseerden minder omzet dan een jaar eerder.

Winkels in non-foodartikelen noteerden een omzetstijging van bijna 1 procent. De toename kwam doordat klanten meer moesten betalen voor de aankopen. Het volume was kleiner dan een jaar eerder. De meeste onderliggende branches noteerden een omzetgroei. Alleen doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica boekten minder omzet. De omzet van winkels in woninginrichtingartikelen lag op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Postorderbedrijven en internetwinkels noteerden 4 procent meer omzet. Ook tankstations hadden een omzetstijging. Hun omzet nam circa 6 procent toe.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads

Relevante links