In eerste helft 2011 meer woningen opgeleverd

  • Aantal opgeleverde woningen nog altijd laag
  • 9 procent meer woningen opgeleverd in eerste halfjaar 2011
  • Vooral stijging gereedgekomen huurwoningen
  • 6 procent meer bouwvergunningen verleend

In het eerste halfjaar van 2011 zijn ruim 19,5 duizend woningen opgeleverd. Dat is bijna 9 procent meer dan in de eerste helft van 2010. Het aantal opgeleverde woningen blijft echter ruim achter bij de piek van drie jaar geleden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Vooral het aantal gereedgekomen huurwoningen is toegenomen. De stijging bedroeg 16 procent in het eerste halfjaar van 2011 in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal gereedgekomen huurwoningen heeft daarmee nagenoeg het niveau van voor de economische crisis bereikt. Dat geldt niet voor de koopwoningen, waar het aantal opleveringen ruim 40 procent lager was dan in de eerste helft van 2008.

Ook het aantal verleende bouwvergunningen nam toe. In het eerste halfjaar van 2011 is voor de bouw van bijna 27 duizend woningen een vergunning verstrekt. Dat is 6 procent meer dan in de eerste helft van 2010.

Ondanks deze stijging ligt het aantal verleende bouwvergunningen nog altijd onder het niveau van voor de crisis. Dit is vooral toe te schrijven aan de marktsector. In de eerste helft van 2011 werden aan bouwers voor de markt en andere particuliere opdrachtgevers iets meer dan 19 duizend vergunningen verleend, tegen bijna 26 duizend in de eerste helft van 2008.


De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.