Detailhandelsomzet hoger

In augustus 2011 behaalde de detailhandel 2,5 procent meer omzet dan in augustus 2010. De toename komt louter door prijsstijgingen. Het volume was iets kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt sterk beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Met een zondag minder en een woensdag meer was deze in augustus 2011 gunstiger dan in augustus 2010. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op tweeënhalf procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden 4,5 procent meer omzet. Deze toename valt volledig toe te schrijven aan de supermarkten. De omzet van de speciaalzaken in deze branche was iets lager dan een jaar eerder.

Winkels in de non-foodsector realiseerden bijna 1 procent meer omzet. Binnen de non-food sector was het beeld wisselend. Textielsupermarkten, bovenkledingwinkels, winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen zagen de omzet toenemen. De omzet van doe-het-zelfzaken en winkels in consumentenelektronica nam daarentegen af. Bij winkels in woninginrichtingartikelen was de omzet gelijk aan die van een jaar eerder.

Tankstations behaalden bijna 6 procent meer omzet dan in augustus 2010. Behalve de winkels en de tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Hun omzet was bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.