Rente historisch laag

De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in september 2011 gemiddeld 2,3 procent. Dit is 0,4 procentpunt lager dan in augustus. De rente daalde voor de vijfde achtereenvolgende maand en bereikte het laagste niveau van de afgelopen decennia.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in juli 2011 de rentetarieven aangepast. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, is per 13 juli 2011 met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. De depositorente, die vaak wordt beschouwd als de bodem van de geldmarkt, is toen eveneens met een kwart procentpunt verhoogd. Dit rentetarief bedraagt vanaf 13 juli 0,75 procent. In april werden beide tarieven ook al met een kwart procentpunt verhoogd. Daarvoor bleven ze bijna twee jaar onveranderd.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, was de inflatie in de eurozone in september 3,0 procent. Dit is een half procentpunt hoger dan in augustus.

In september was de rente op de jongste tienjarige staatslening lager dan de inflatie. Dit is uitzonderlijk. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel “Rente staatsobligaties lager dan inflatie”.

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)