Detailhandelsomzet iets lager

De detailhandel behaalde in juli 2011 bijna 1 procent minder omzet dan in juli 2010. De verkochte artikelen waren ongeveer 3 procent duurder. Het volume van de detailhandelsomzet was ruim 3 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet in de detailhandel wordt sterk beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Met een donderdag minder en een zondag meer was deze in juli 2011 minder gunstig dan in juli 2010. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op bijna 3 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden bijna 3 procent minder omzet. Speciaalzaken in deze branche leden ruim 6 procent omzetverlies, supermarkten 2 procent. Winkels in de non-foodsector realiseerden bijna 1 procent minder omzet. Binnen de non-food sector was het beeld sterk wisselend. Terwijl de omzet van doe-het-zelfzaken, drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen met 4 à 5 procent afnam, realiseerden winkels in bovenkleding 4 procent meer omzet. Winkels in woninginrichting en winkels in consumentenelektronica boekten ook meer omzet dan in juli 2010.

Tankstations behaalden bijna 5 procent meer omzet dan in juli 2010. Behalve de winkels en de tankstations maken ook postorderbedrijven en internetwinkels deel uit van de detailhandel. Hun omzet was bijna 7 procent hoger dan een jaar eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 september 2011 gepubliceerde bericht over de detailhandel in juli. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.