Toename voorraden industrie weer groter

De ondernemers in de industrie hielden in juli bijna 12 procent meer voorraad gereed product aan dan in juli 2010. De toename was groter dan in de voorgaande maanden. In mei en juni werd er 10 procent  meer voorraad aangehouden dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in juli uit op 107,0, tegen 106,3 in juni.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden verder verbeterd

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

Het oordeel over de voorraden verbeterde in september verder. Toch waren er nog steeds meer ondernemers die de voorraden te groot vonden dan ondernemers die de voorraden als te klein beschouwden. Het saldo kwam uit op -4 tegen -6 in augustus en -7 in juli. De stand in juli was de laagste in meer dan twee jaar.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.