Huishoudens consumeren iets meer

Huishoudens hebben in juli 0,3 procent meer besteed dan in juli 2010. In juni waren hun bestedingen nog 1,0 procent lager dan een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren in juli nagenoeg gelijk aan die van juli 2010. De uitgaven aan duurzame goederen waren 2,2 procent hoger. Consumenten gaven onder andere meer uit aan elektronica, kleding en schoenen. Uitgaven aan auto’s en woninginrichting waren lager. Aan voedings- en genotmiddelen werd 1,8 procent minder besteed. Vooral aan drank en tabak werd minder uitgegeven. De bestedingen aan diensten waren 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Deze verslechterden in september voor de tweede maand op rij over nagenoeg de hele linie.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.