Autoverkoop groeit in Nederland meer dan in EU

In het tweede kwartaal van 2011 zijn er bijna 22 procent meer nieuwe bedrijfsauto’s verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2010. Bij de nieuw verkochte personenauto’s was de groei bijna 19 procent. De toename van de verkopen van bedrijfs- en personenauto’s was in Nederland beduidend groter dan gemiddeld in de Europese Unie.

Verkoop nieuwe personenauto’s flink gestegen

De verkopen van nieuwe personenauto’s waren in het tweede kwartaal van 2011 bijna 19 procent hoger dan in dezelfde periode van 2010. Nederland behoort hiermee tot de grootste stijgers binnen de Europese Unie (EU). De verkopen in de EU als geheel daalden met ruim 2 procent. Duitsland liet in het tweede kwartaal als enige van de grote EU-landen een positieve ontwikkeling zien, terwijl in de andere grote landen de verkoop van personenauto’s afnam.

Verkochte personenauto's, tweede kwartaal 2011

Verkochte personenauto's, tweede kwartaal 2011

Hoogste omzetgroei bij bedrijfsauto’s

Door onder andere de toegenomen verkopen lag de omzet in de motor- en autobranche in Nederland in het tweede kwartaal van 2011 bijna 10 procent hoger dan in de zelfde periode een jaar eerder. Bij de importeurs van nieuwe personenauto’s groeide de omzet met 16 procent, in de bedrijfsautobranche bedroeg de groei bijna 24 procent.

Omzet Nederlandse motor- en autobranche

Omzet Nederlandse motor- en autobranche

Grote verschillen tussen Europese landen

De groei van de omzet in de bedrijfsautobranche werd aangejaagd door de stijging van de verkopen van nieuwe bedrijfsauto’s met bijna 22 procent. Die toename is beduidend hoger dan het EU-gemiddelde van 11,5 procent. Er zijn echter grote verschillen tussen de Europese landen. In Griekenland, Portugal en Spanje daalden in het tweede kwartaal 2011 de verkopen van bedrijfsauto’s zeer fors, terwijl deze in Estland, Letland en Litouwen meer dan verdubbelden. Ondanks die verdubbeling worden in Nederland tien keer zo veel nieuwe bedrijfsauto’s verkocht als in de Baltische staten samen.

Rian van Gulijk-Boon, Hermine Molnár-in ’t Veld en Michel Sijstermans

Bron:
• StatLine, Motorvoertuigen, verkopen naar voertuigtype
• StatLine, Motor- en autobranche; omzetontwikkeling, SBI 2008