Lichte omzetdaling detailhandel

  • Hogere prijzen, minder verkopen
  • Samenstelling koopdagen drukt omzet

In juli 2011 heeft de detailhandel 0,7 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het volume was 3,5 procent kleiner, terwijl de prijzen 2,9 procent hoger lagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetdaling was toe te schrijven aan een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Ten opzichte van vorig jaar telde juli een donderdag minder en een zondag meer. Na correctie hiervoor resulteert een omzetgroei van ongeveer 2 procent. De krimp van het volume is dan bijna 1 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in juli bijna 3 procent minder omzet. Dit kwam vooral door een volumekrimp van ongeveer 5 procent. De prijzen waren 2 procent hoger. Daarbij had het koopdagpatroon veel invloed. Na koopdagcorrectie boekten de winkels 1 procent meer omzet. De speciaalzaken leverden meer omzet in dan de supermarkten.

De omzet van de non-foodwinkels was circa 1 procent lager dan een jaar eerder. Ook hier waren de prijzen hoger en was het volume kleiner. Vooral de drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen kampten met omzetverlies. Winkels in bovenkleding, consumentenelektronica en woninginrichtingartikelen noteerden echter een omzetstijging.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels nam met bijna 7 procent toe. Tankstations boekten 4 procent meer omzet, ondanks een volumedaling.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads