Inflatie onveranderd

De inflatie was in augustus 2,6 procent. Dit is even hoog als in juli. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De inflatie in augustus van 2,6 procent is als volgt opgebouwd. Duurdere huisvesting, water en energie en hogere kosten voor vervoer zorgden voor respectievelijk 0,7 en 0,5 procentpunt inflatie. Hogere prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken en van consumptie in het buitenland leverden elk een bijdrage van 0,2 procentpunt. Andere goederen en diensten droegen niet of weinig bij aan de inflatie in augustus.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de inflatie in Nederland in augustus uit op 2,8 procent. Dit is 0,1 procentpunt lager dan in juli. Voor de eurozone berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 2,5 procent, evenveel als in juli. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.