Meeste Nederlanders voelen zich gezond

Het merendeel van de Nederlanders beoordeelt zijn gezondheid als goed of zeer goed. Vrouwen en ouderen voelen zich minder vaak gezond. De gezondheidsbeleving hangt ook af van het aantal langdurige aandoeningen dat iemand heeft. Vooral mensen met een rugaandoening voelen zich minder vaak gezond.

Acht op de tien hebben goede of zeer goede gezondheid

In 2010 noemen acht op de tien Nederlanders hun eigen gezondheid goed of zeer goed. Slechts bijna 4 procent beoordeelt zijn gezondheid als slecht of zeer slecht. Dat laatste komt overeen met 635 duizend mensen. Oudere mensen zijn minder positief over hun gezondheid dan jongeren. Daarnaast voelen vrouwen zich minder gezond dan mannen. Van de mannen noemt 82 procent zijn gezondheid goed of zeer goed, van de vrouwen is dat 78 procent. Deels komt dit verschil doordat vrouwen langer leven en dus gemiddeld ouder zijn. Vrouwen hebben echter ook vaker last van langdurige aandoeningen dan mannen.

Ervaren gezondheid, 2010

Ervaren gezondheid, 2010

Ongezond voelen hangt samen met langdurige aandoeningen

Mensen met een langdurige aandoening voelen zich vaker ongezond, vooral als ze meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Zo noemt van de mensen met drie of meer langdurige aandoeningen maar 37 procent zijn gezondheid goed of zeer goed. Mannen en vrouwen verschillen hierin niet. Van degenen zonder langdurige aandoening noemt 95 procent zijn gezondheid goed of zeer goed.

Ervaren gezondheid en langdurige aandoeningen, 2010

Ervaren gezondheid en langdurige aandoeningen, 2010

Vooral mensen met een rugaandoening voelen zich minder vaak gezond

De zes meest genoemde langdurige aandoeningen in 2010 zijn migraine (14 procent van de bevolking), hoge bloeddruk (13 procent), gewrichtsslijtage (11 procent), rugaandoeningen (9 procent), nek-of schouderaandoeningen (9 procent) en astma (8 procent). Mensen met een rugaandoening ervaren hun gezondheid het minst als goed. Slechts 46 procent van de rugpatiënten noemt zijn gezondheid goed of zeer goed. Rugaandoeningen komen zelden alleen, 63 procent heeft daarnaast nog twee of meer langdurige aandoeningen.

Gezondheidsbeleving bij de zes meest voorkomende langdurige aandoeningen, 2010

Gezondheidsbeleving bij de zes meest voorkomende langdurige aandoeningen, 2010

Marieke Houben – van Herten

Bronnen: