Conjunctuurbeeld duidelijk verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind augustus een stuk slechter dan eind juli. Over een breed front lieten indicatoren een verslechtering zien. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok is teruggegaan van de herstelfase naar de fase van laagconjunctuur. Tien van de vijftien indicatoren presteren onder hun langjarig gemiddelde.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal 1,5 procent groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee was de groei veel minder groot dan in het eerste kwartaal, toen deze nog 2,8 procent bedroeg. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Het vertrouwen van consumenten dook in augustus omlaag. Ook de ondernemers in de industrie waren somberder dan in juli. Zakelijke dienstverleners waren positief over hun toekomstige omzet.

De kapitaalmarktrente daalde in juli met 0,1 procentpunt en kwam uit op 3,2 procent. De inflatie steeg naar 2,6 procent. De afzetprijzen van de industrie lagen 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid steeg in juli met 22 duizend. Er waren in het tweede kwartaal iets meer banen van werknemers dan in het eerste kwartaal. Ook steeg het aantal vacatures licht en nam het aantal uitzenduren verder toe.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.