Huishoudens consumeren minder

Huishoudens hebben in juni 0,9 procent minder besteed dan in juni 2010. Voor het eerst in ruim een jaar waren hun bestedingen lager dan een jaar eerder. Ze besteedden 3,4 procent minder aan goederen, maar 1,3 procent meer aan diensten. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Aan goederen werd over de hele linie minder besteed. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen waren 3,7 procent lager, net als de bestedingen aan duurzame goederen. Zo’n grote afname heeft zich bij de duurzame goederen al anderhalf jaar niet meer voorgedaan. De daling komt voor een groot deel door de bestedingen aan nieuwe personenauto’s. Deze waren in juni veel lager dan een jaar eerder, terwijl er in eerdere maanden juist een sterke toename was.

De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie door huishoudens zien. Na een aantal maanden met geringe veranderingen verslechterden deze in augustus over de hele linie.

De huishoudens maakten in het eerste halfjaar van 2011 pas op de plaats met hun bestedingen. Daarmee gaven ze de economie nauwelijks een impuls. Het artikel “Consumptiegroei komt tot stilstand”  geeft achtergrondinformatie.  

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.