Industrie boekt 8 procent meer omzet

De industrie behaalde in juni 8 procent meer omzet dan een jaar eerder. In mei bedroeg de groei nog 24 procent. Het patroon van werk- en feestdagen in juni 2011 verschilde flink van dat in 2010. Zo vielen Hemelvaart en Pinksteren dit jaar in juni en vorig jaar in mei. Juni 2011 telde daardoor twee werkdagen minder dan juni 2010. In mei waren er nog vier werkdagen meer dan een jaar eerder. Het negatieve effect op de omzetontwikkeling in juni wordt geraamd op ruim 5 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 9 procent duurder dan een jaar eerder.

De toename van de omzet was met 15 procent het grootst bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunstofproductenindustrie. Deze toename kan geheel worden toegeschreven aan prijsstijgingen. Met 9 procent was ook de omzetgroei in de basismetaal- en metaalproductenindustrie groot. In deze branche namen niet alleen de prijzen, maar ook het volume toe.

In juni werd op buitenlandse markten 12 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder en op de binnenlandse markt 4 procent meer. De toename van de in het buitenland gerealiseerde omzet is al anderhalf jaar groter dan die van de omzet in eigen land.

Meer informatie over de stand van zaken in de industrie is te vinden in het artikel "Industrie klap kredietcrisis nog niet te boven".

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.