Groei export zwakt verder af

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei ruim 2 procent groter dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei in bijna anderhalf jaar. In april bedroeg de groei nog ruim 5 procent. Het volume van de invoer was ongeveer even groot als een jaar eerder. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De omstandigheden voor de export zijn volgens de Exportradar van juli 2011 verder verslechterd.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,2 miljard euro. Dat is ruim 17 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 14 procent tot 30,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,4 miljard euro. Dat is 1,3 miljard hoger dan in mei 2010.

De handelswaarden zijn, in tegenstelling tot de volumecijfers, niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In mei 2011 waren er vier werkdagen meer dan een jaar eerder. Het werkdageffect en de prijsstijgingen verklaren samen het grote verschil tussen waardegroei en volumegroei.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, voeding en dranken nam fors toe. Hogere prijzen voor olie en voeding speelden hier een belangrijke rol. De waarde van de invoer van chemische producten is iets gedaald ten opzichte van mei 2010.

De uitvoer naar EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar niet-EU-landen. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij de invoer.

De uitvoerprijzen waren 6,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 6,1 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van mei 2010 nauwelijks veranderd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 15 juli 2011. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.