Productiegroei industrie 3 procent

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 3 procent hoger dan in mei 2010. Daarmee is de productiegroei iets groter dan in april. Toen was de toename 1 procent.

Met 28 procent nam de productie het meest toe in de transportmiddelenindustrie. Ook in de elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie was er een hogere productie. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie leverde daarentegen 3 procent minder productie dan een jaar eerder. In de voedings- en genotmiddelenindustrie lag de productie in dezelfde orde van grootte als een jaar eerder.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode april - mei ruim 1 procent lager dan die in februari - maart.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.