Conjunctuurbeeld: verbetering zet niet door

Het conjunctuurbeeld van eind juni laat ten opzichte van eind mei zowel verbeteringen als verslechteringen zien. Globaal houden deze ontwikkelingen elkaar in evenwicht. Net als in mei presteren acht van de vijftien indicatoren onder hun langjarig gemiddelde. De afgelopen drie maanden liet de conjunctuurklok per saldo geen duidelijke verbetering meer zien. In de anderhalf jaar daarvoor verbeterde het beeld vrijwel doorlopend.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het eerste kwartaal 2,8 procent groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is de hoogste groei in bijna drie jaar. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De stemming onder consumenten verslechterde in juni iets. Het vertrouwen onder de ondernemers in de industrie en de zakelijke dienstverleners nam ook af.

De groei van de industriële productie viel in april terug naar 1 procent. Het volume van de uitvoer van goederen was bijna 5 procent groter dan in april 2010. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was 4 procent groter. Door huishoudens werd 0,5 procent meer besteed dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente ging in mei 0,3 procentpunt omlaag en kwam uit op 3,4 procent. De afzetprijzen van de industrie lagen 10,4 procent hoger dan in mei 2010. De inflatie liep verder op naar 2,3 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in mei op naar 400 duizend. Er waren in het eerste kwartaal van 2011 iets minder banen van werknemers dan in het vierde kwartaal van 2010. Het aantal vacatures en het aantal uitzenduren zijn in het eerste kwartaal verder toegenomen.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp) 

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.