Voorraadgroei industrie loopt op

De ondernemers in de industrie hielden in april bijna 8 procent meer voorraad gereed product aan dan in april 2010. Het is de vierde maand op rij dat de voorraden eindproduct groter zijn dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 103,3. Dit is 1 punt hoger dan in maart.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden verder verslechterd

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In juni is het oordeel over de voorraden verder verslechterd. Met een saldo van -6 was het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond duidelijk groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde. Dit is het laagste saldo in twee jaar. De verslechtering van het oordeel in de eerste helft van 2011 valt samen met het oplopen van de voorraden.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.