Producentenvertrouwen doet opnieuw een stapje terug

Het producentenvertrouwen deed in juni een stapje terug. De vertrouwensindicator kwam uit op 2,0 tegen 3,1 in mei. Juni was de derde maand op rij waarin de stemming onder ondernemers in de industrie iets verslechterde. In maart bereikte het producentenvertrouwen met 5,8 nog het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie.

Het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde in juni. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden waren de ondernemers minder optimistisch dan in mei. Het oordeel over de orderpositie verbeterde daarentegen.

Er waren minder ondernemers die dachten hun verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen dan in mei. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in juni iets optimistischer. Het aantal ondernemers dat een toename van de personeelsomvang verwachtte was iets groter dan het aantal dat een afname voorzag.

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.