Groei export blijft matig

Het volume van de uitvoer van goederen was in april 4 procent groter dan een jaar eerder. Deze toename is iets groter dan die in maart. Het volume van de invoer nam met een half procent af. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Volgens de Exportradar van juni zijn de omstandigheden voor de export verslechterd.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,1 miljard euro. Dat is bijna 12 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 8 procent tot 29,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,9 miljard euro. Dat is 1,4 miljard meer dan in april 2010.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. De invoer van voeding en dranken liet ook een sterke toename zien. Hogere prijzen voor olie en voeding spelen hierbij een belangrijke rol.

De invoer uit niet-EU-landen nam veel sterker toe dan de invoer uit landen binnen de Europse unie. De uitvoer liet vrijwel hetzelfde beeld zien.

De uitvoerprijzen waren 7,8 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 8,5 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van april 2010 iets verslechterd.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.