Voorraadgroei industrie houdt aan

De ondernemers in de industrie hielden in maart ruim 6 procent meer voorraad gereed product aan dan in maart 2010. Dit is de derde maand op rij dat de voorraden eindproduct hoger zijn dan een jaar eerder. Hierbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat in de eerste maanden van 2010 de terugval in de voorraden met circa 15 procent op zijn grootst was. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 101,8. Dit is bijna 1 punt hoger dan in februari.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Voorraad gereed product industrie (volume)

Oordeel over voorraden verbetert iets, maar blijft negatief

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

In mei is het oordeel over de voorraden iets verbeterd, na de aanzienlijke verslechtering in april. Al met al was het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond in mei groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde.

Oordeel voorraad gereed product

Oordeel voorraad gereed product

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.