Geringe consumptiegroei

Huishoudens besteedden in maart 0,2 procent meer dan een jaar eerder. Er werd 1,3 procent minder besteed aan goederen. De bestedingen aan diensten waren 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan duurzame goederen werd 0,4 procent meer besteed. Dit is aanzienlijk minder dan in februari, toen de groei nog 3,9 procent bedroeg. Consumenten gaven in maart weliswaar meer uit aan nieuwe personenauto’s, computers en schoenen, maar de groei was minder sterk dan die in februari. De bestedingen aan kleding, meubels en artikelen voor het inrichten van de woning namen in maart af. De afname was groter dan die in februari. Aan voedings- en genotmiddelen werd in maart 1,8 procent minder besteed.

De bestedingen door huishoudens zijn al een jaar onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar de laatste maanden is de groei zeer beperkt. De consumptieradar laat de omstandigheden voor de consumptie zien. In 2010 verbeterden de omstandigheden gestaag. In de eerste vier maanden van 2011 veranderde er weinig, daarna verslechterden de omstandigheden in mei.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.