Inflatie stijgt naar 2,1 procent

  • Inflatie stijgt vooral door duurdere benzine
  • Tabak, voedingsmiddelen en koffie ook duurder

De inflatie is in april gestegen naar 2,1 procent en daarmee voor het eerst na november 2008 hoger dan 2,0 procent. In maart was de inflatie nog 2,0 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan duurdere benzine. In april kostte een liter Euro95 gemiddeld 1,686 euro aan de pomp. Dit is 10 procent meer dan een jaar eerder. Benzine is nog nooit zo duur geweest als in april 2011.

Hogere prijzen van tabak, voedingsmiddelen en koffie droegen ook bij aan de toename van de inflatie. Roken werd duurder door een accijnsverhoging per 1 maart. Dit leidde niet direct tot een prijsstijging omdat in maart nog oude voorraad werd verkocht tegen de oude prijs. Vanaf april neemt de oude voorraad geleidelijk af. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken waren in april 2,2 procent duurder dan een jaar eerder. De koffieprijs is in een jaar tijd met 19 procent gestegen.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in maart. Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone in april 2,8 procent. In maart was de inflatie in de eurozone nog 2,7 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.