Producten industrie bijna 13 procent duurder

De afzetprijzen in de industrie waren in maart bijna 13 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de prijsstijging net zo groot als in februari. Het prijsniveau ligt inmiddels boven de top van medio 2008.

De prijsstijging hangt voor een deel samen met de ontwikkeling van de olieprijzen. De prijzen van de aardolieverwerkende industrie waren ruim 30 procent hoger dan een jaar eerder. Zonder deze branche lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie bijna 10 procent boven het niveau van maart 2010.

Producten van de chemie waren 23 procent duurder. Bij de basismetaalindustrie (ruim 17 procent) en de voedingsmiddelenindustrie (13 procent) liep de prijsstijging eveneens in de dubbele cijfers. In de overige branches waren de prijzen ook hoger dan een jaar eerder.

Ten opzichte van februari stegen de afzetprijzen in maart met bijna 2 procent. Daarbij stegen de prijzen op de binnenlandse markt harder dan die op de buitenlandse markt. Met meer dan 5 procent was de stijging bij de aardolieverwerkende industrie beduidend groter dan bij de andere branches.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.