Meer nieuwe opdrachten voor architecten

Na jaren van grote daling hebben de architecten in 2010 meer nieuwe opdrachten ontvangen. In vergelijking met 2009 steeg de waarde van de nieuwe opdrachten met 4,6 procent.

Groei renovatie- en herstelmarkt

De oorzaak van deze positieve ontwikkeling is vooral de sterke toename van de  opdrachten voor renovatie en herstel van bedrijfsgebouwen. De renovatie- en herstelmarkt voor bedrijfsgebouwen veerde in 2010 krachtig op. In vergelijking met 2009 groeide de waarde van de ontwerpopdrachten met 25 procent.

De grote leegstand van bedrijfsgebouwen zorgt ervoor dat er voor nieuwe bedrijfsgebouwen nauwelijks meer ontwerpopdrachten worden gegeven. In 2010 daalde de waarde van de nieuwbouwopdrachten met 1,1 procent. Deze waarde ligt inmiddels ruim 60 procent lager dan in 2007.

Bouwsom nieuwe opdrachten van architecten

Bouwsom nieuwe opdrachten van architecten

Accent bij woningbouw ook op renovatie en herstel

Ook in de woningbouw komt de groei van de nieuwe opdrachten voor architecten vooral uit de hoek van de renovatie- en herstelbouw. De waarde van deze opdrachten  steeg in 2010 met ruim 12 procent, terwijl de waarde van de ontwerpopdrachten voor nieuwe woningen met amper 3 procent toenam. De waarde van de  opdrachten voor nieuwe woningen lag in 2010 ongeveer 60 procent onder het niveau van 2007.

Ron Duijkers

Bron: StatLine, Bouwsom van nieuwe opdrachten