Consument minder bereid tot kopen

De stemming onder consumenten is in april wat verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalde 2 punten en kwam uit op -10. Dit stapje terug kwam vooral doordat de koopbereidheid van consumenten afnam. In maart was het vertrouwen ook al iets verslechterd.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen 

De koopbereidheid van consumenten nam in april verder af. De consumenten vonden vooral de tijd voor het doen van grote aankopen duidelijk ongunstiger dan een maand eerder. Ook over de eigen financiën in de afgelopen 12 maanden waren ze iets negatiever. Het oordeel over de financiële situatie in de komende 12 maanden bleef onveranderd.

Consumenten hadden in april iets minder vertrouwen in de economie dan in maart. Over de economie in zowel de afgelopen 12 maanden als de komende 12 maanden oordeelden de consumenten iets negatiever.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.